BEN AKKERMAN | Soms wil ik wat kwijt. Soms niet.

De laatste keer dat er werken van de Enschedese kunstenaar Ben Akkerman (1920 – 2010) tentoongesteld werden was in het jaar van zijn honderdste geboortedag. In het Rijks Museum Twenthe waren een aantal schilderijen te zien in een kleine zaal die voor een zekere intimiteit, rust en stilte zorgde, zodat dit tere en fijnzinnige werk bijzonder tot zijn recht kon komen.

Tijdens de manifestatie ‘KunstenLandschap’, de komende pinksterdagen en in een korte periode daarna zijn tot 12 juni bij Bert Kuipers Kunsthandel, Akkermans tekeningen en schilderijen uit het depot van het Rijks opnieuw te zien, ditmaal aangevuld met foto’s die in bruikleen zijn verkregen van het Kunstmuseum in Den Haag.
 
Er is een keuze gemaakt uit het werk van na 1972, waar subtiele lijnen, rasters, arceringen, en gewaagde kleuren, gevoelig en doordacht op het beeldvlak zijn geplaatst. De tekeningen en schilderijen, die zich in eerdere exposities als autonome uitdrukkingsmiddelen aandienden, worden nu in verband gebracht met de foto’s die Akkerman ooit maakte tijdens zijn fietstochten in het Twentse landschap.
 
In zes clusters van elk drie werken wordt zijn gang naar de voorstellingsloze pure abstractie verhelderd. De kijker wordt nadrukkelijk uitgenodigd om in twee expositieruimtes de verbanden tussen foto, tekening en schilderij te ontdekken en zo’n cluster zelf samen te stellen. Met name op de schilderijen is dan te zien: aan de randen gebeurt het!
 
U bent van harte welkom tijdens de tentoonstelling: ‘Soms wil ik wat kwijt. Soms niet’

expositie flyer Ben Akkerman

Ik wens u veel kijkplezier
 
Met vriendelijke groet,
Bert Kuipers