Over BERT KUIPERS | Kunsthandel

galerie Twente van Bert Kuipers Kunsthandel

galerie

Bert Kuipers is gespecialiseerd in moderne naoorlogse kunst uit Nederland, Duitsland en China en al twintig jaar actief in de kunsthandel. Sinds 2012 is de galerie gevestigd in de wijk Roombeek in Enschede die in 2000 getroffen werd door een gigantische explosie in een opslagplaats van vuurwerk. De wijk is volledig onder architectuur herbouwd. De kunsthandel en galerie bevindt zich in het kunstcentrum van Twente en maakt onderdeel uit van een woonhuis in minimalistische en functionele stijl, waarin de werking van het licht een centrale rol speelt. In verrassende ruimtes worden overwegend abstracte schilderijen en beelden getoond in steeds wisselende exposities.

collectie

De kunstwerken in de collectie van de galerie zijn veelal gemaakt door kunstenaars die in de kunstgeschiedenis zijn vertegenwoordigd. Veel van het bijeengebrachte werk is dan ook van museale kwaliteit en waar mogelijk uitvoerig gedocumenteerd met verwijzingen naar tentoonstellingscatalogi, monografieën en andere kunsthistorische literatuur. Bijna alle grote stromingen van de Nederlandse abstracte kunst zijn in de collectie vertegenwoordigd; van Cobra en Creatie tot Concrete Art, van Nieuw Beelden tot ZERO en NUL, van Optical Art tot Minimal Art. En niet te vergeten de Peinture Barbarisme van Jan Cremer, in de vorm van doorwerkte landschappen en zeegezichten van de laatste tien jaar. Naast schilderijen zijn er ook sculpturen te zien en te koop in albast, beton, brons en staal.

bruikleen

De kunsthandel geeft zo nu en dan op verzoek ook kunstwerken in bruikleen aan musea. In het Art Centrum Bonisson in Aix en Provence is tot maart van dit jaar een werk van Aubertin uit mijn collectie te zien. Het schilderij Eclats maakt deel uit van de tentoonstelling À FEU ET À SANG, une retrospective de Bernard Aubertin. In Museum Prinsenhof in Delft wordt vanaf 18 februari t/m 7 augustus 2022 een vroeg informeel schilderij van Henk Peeters met de titel 58-19 getoond in de expositie Bram Bogart. Onze man in Parijs, waar de invloed van Bogart op Jan Schoonhoven en zijn vrienden te zien is. Al eerder waren bruiklenen in het Rijks Museum Twenthe en Museum Dr8888.

verhaal

Ik ben steeds op zoek naar bijzondere en verrassende kunstwerken die weinig exposé hebben gehad, die uit kwalitatief hoogwaardige privécollecties, of uit een nalatenschap van een kunstenaar komen. Indien mogelijk probeer ik goed werk van vergeten kunstenaars opnieuw onder de aandacht te brengen met exposities en publicaties. Ik vertel graag het verhaal achter het werk en de maker. Kijk ook op mijn facebook pagina voor faits divers uit de wereld van de kunst.

salon

Bert Kuipers Kunsthandel organiseert voor groepen ook lezingen en salons op middagen of avonden om kunst te bekijken in een bijzondere ambiance. Er is dan meer tijd voor uitleg, het beantwoorden van vragen, het geven van advies of het kopen van een kunstwerk. Bent u geïnteresseerd, stuur mij dan een bericht.